Nemzetközi együttműködések

Feliratkozom

Program: Interreg Europe

Megvalósítás időszaka: 2024 - 2028

Célkitűzés: A projekt az önkormányzati és vállalati szektor együttműködését célozza meg a fenntarthatósági célok elérése érdekében.

Partnerek: Gyulafehérvár Önkormányzata (RO); EDC Debrecen Nonp. Kft. (HU); BURST Nonp. Kft. (HU); Kekava Helyi Önkormányzat (LV); Északi Fejlesztési Ügynökség - DAN (HR); Milánó Önkormányzata (IT); Hannut Városa (BE); Liège-i Egyetem (BE), Kisinyov Város Önkormányzata ( Megfigyelő partner(MD))

A projekt az Interreg Europe Program támogatásával valósul meg.
 
 
2024 - 2028
Az ACROSS (A közszféra és vállalati fenntarthatósági célok összehangolása) projekt célja a gazdasági szereplők és a helyi önkormányzatok közötti hosszú távú együttműködés kialakítása, valamint a helyi fejlesztési politikák javítása. Ez magában foglalja egy köz- és magánszféra közötti együttműködési modell kialakítását, a vállalatok CSR-politikájának erősítését, és hozzájárul az EU 2050-re kitűzött szén-dioxid-semlegességi céljainak eléréséhez.
2024-2027

Program: DRIVING URBAN TRANSITIONS PARTNERSHIP DUT

Megvalósítás időszaka: 2024-2027

Célkitűzés: A NATURGO projekt elősegíti a helyi kormányzatok szerepének megértését a természetalapú megoldásokat használó városi vízgazdálkodásban.

A NATURGO (NATure Based Solutions and Urban Water Governance) projekt segíti annak megértését, hogy a természetalapú megoldások (NBS) hogyan építhetők be a városi vízgazdálkodás stratégiai, tervezési folyamataiba és gyakorlatába, és hogyan lehet ezeket továbbfejleszteni.

Program: Scalable Cities Action Grant

Megvalósítás időszaka: 2024 - 2025

Célkitűzés: Pozitív-energia élő laboratórium létrehozása (mintaépület: Arany János Óvoda), annak vizsgálata, hogyan alakítható át az óvoda és környezete pozitív energiamérlegű városrésszé.

Partnerek: ABUD Mérnökiroda Kft. (Vezető partner), EDC Debrecen Nonprofit Kft., Debreceni Városüzemeltető Kft.

2024 - 2025
Az Arany János Óvoda épületének felszerelése vezeték nélküli szenzorhálózattal az energetikai teljesítmény és környezetminőségi paraméterek mérésére.
Felmérés készül az épülethasználatból fakadó energetikai költség- és komforthiányosságokról, valamint annak vizsgálata, hogyan alakítható át az óvoda és környezete pozitív energiamérlegű városrésszé.
2023-2024

Megvalósítás időszaka: 2022-2023

Célkitűzés: A projekt átfogó célja a teljes értéklánc mentén megvalósuló, hosszú távú fejlesztések által társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból fenntartható távhőellátás biztosítása Debrecen városában, a távhőigény és a hőveszteségek csökkentése, valamint a megújuló energiaforrások részarányának 15%-kal történő növelése révén.

Eredmények: A debreceni távhőellátás fenntartható fejlesztésére irányuló Beruházási Koncepcióterv

Együttműködő partnerek: DMJV Önkormányzata, Debreceni Hőszolgáltató Zrt., Debreceni Vízmű Zrt, EDC Debrecen Nonprofit Kft.

Linkek:
https://www.eucityfacility.eu/home.html
https://www.eucityfacility.eu/calls/map-of-eucf-beneficiaries-by-country-1/2-central-and-eastern-europe.html#c453

Az EU H2020 KFI keretprogramjában létrehozott, és a LIFE program részeként társfinanszírozott EUCF személyre szabott, gyors és egyszerűsített pénzügyi támogatással és kapcsolódó szolgáltatásokkal látja el az európai önkormányzatokat, helyi hatóságokat, valamint azok csoportosulásait, annak érdekében, hogy lehetővé tegye számukra az éghajlat- és energiaügyi cselekvési terveikben (pl: SECAP) meghatározott intézkedések végrehajtásához kapcsolódó releváns beruházási koncepciók kidolgozását.

Program: JPI Urban Europe

Csatlakozás éve: 2022

Célkitűzés:a partnerség célkitűzése, hogy a városok közötti együttműködéssel hatékonyan lépjen fel az energiaválság, a fenntartható fejlődés kihívásaival szemben, továbbá, hogy hozzájáruljon az Európai Zöld Megállapodás és az EU Városi Agenda végrehajtásához azáltal, hogy hozzásegíti a városokat kutatási és innovációs (K+I) fejlesztési programokban való részvételhez. Jó gyakorlatok megismerése, átvétele a partnerségben résztvevő országoktól.

Együttműködő partnerek: DMJV Önkormányzata, Debreceni Városüzemeltető Kft., EDC Debrecen Nonprofit Kft.

Linkek:
https://dutpartnership.eu/
https://jpi-urbaneurope.eu/

2022-2027
1. Pozitív Energia Körzetek (PED) - Az energiahatékonyság, az ellenálló képesség, a helyi megújuló energiatermelés, a fenntartható energiára való áttérés, a klímasemlegesség fokozása, és ezek integrálása a várostervezésbe.
2. Körforgásos városi gazdaságok (Circular Urban Economies - CUE): A körforgásos gazdaságra való átállás elősegíti a regeneratív urbanizmussal jellemzett városi helyek újra tervezését, mellyel olyan élhető, befogadó, zöld közösségek és városrészek jöhetnek létre, amelyeket integrált szemléletű körkörös városi gazdasági folyamatokat eredményeznek.
2023

Megvalósítás időszaka: 2023

Célkitűzés: A PSF programban való részvétel célja, hogy Debrecen a klímaadaptációs törekvései végrehajtásához szakértői segítséget kapjon. Az egy éves megvalósítási időszakban kidolgozásra került egy pilot projekt, amelynek célja a csapadékvíz helyben tartása, valamint az illegális lakossági csapadékvíz szennyvízrendszerre való rákötések számának csökkentése és ehhez kapcsolódó szemléletformálás.

Eredmények: 485 db esővízgyűjtő hordó kiosztása lakossági használatra helyi cégek támogatásával (Társadalmi felelősségvállalás keretében).

Együttműködő partnerek: DMJV Önkormányzata, Debreceni Vízmű Zrt, EDC Debrecen Nonprofit Kft.

Linkek:
https://eu-mayors.ec.europa.eu/en/Adapting-to-climate-change-Barrelling-forward-in-Debrecen

Az Európai Polgármesterek Szövetsége kísérleti jelleggel hozta létre a helyi és regionális hatóságok támogatására szolgáló szakpolitikai támogatási eszközét (Policy Support Facility). A részt vevő városok lehetőséget kaptak arra, hogy megismerkedjenek az adaptációs tervezéssel, műhelytalálkozókon cseréljék ki tapasztalataikat, szakértők személyre szabott támogatásával pilot programokat, megoldásokat hajtsanak végre, és megosszák a jó gyakorlataikat.

Megvalósítás időszaka: 2022-2023

Célkitűzés: Jó gyakorlatok átadása a természetalapú megoldások, a zöldítés, a fenntartható vízgazdálkodás, a körforgásos gazdaság, valamint a hulladékgazdálkodás területén a mexikói Hermosillo és Debrecen városa között.

Eredmények: A jó gyakorlatok átadása egy mexikói-, egy debreceni tanulmányút, egyéb európai és tengerentúli konferencia, valamint számos webinarium keretében valósult meg.

Partnerek: Hermosillo városa (MEX), Debrecen városa (HUN)

Linkek:
https://www.iurc.eu/regions/debrecen/
https://www.iurc.eu/latin-america/
https://www.iurc.eu/2022/06/01/study-visit-debrecen-hermosillo-may-26-30/
https://www.iurc.eu/2023/02/16/day-1-study-visit-debrecen-hermosillo/

2022-2023
Olyan nemzetközi együttműködési program, amelynek célja a decentralizált nemzetközi városi és regionális együttműködések kialakítása és javítása a fenntartható városfejlesztés területén.
2020

Program: EIT Urban Mobility

Megvalósítás időszaka: 2020

Célkitűzés: A COVID 19 járvány új mobilitási kihívásainak felmérésére és leküzdésére irányuló mobilitás program létrejötte

Eredmények:Cyclogreen applikáció kifejlesztése és valós környezetben való tesztelése

Partnerek: UPC Technology Center, Barcelona Metropolitan Area , CARNET Future Mobility Reserach Hub, Zone Cluster Nonprofit Ltd, Moven, Ciclogreen Move And Win, Lobelia Earth S.L (Royal Dutch Meteorological Institute sub-contactor), EDC Debrecen Urban and Economic Development Center

Linkek:
https://www.eiturbanmobility.eu/projects/futuremob-safe-transport-and-commuting-a-fast-track-to-the-future-of-mobility/

A projekt célja a végfelhasználók motiválása a mobilitási szokásoknak az aktív közlekedési módok irányába történő megváltoztatására a zöld gazdasággal összhangban, fenntarthatóbb és a COVID19 vírussal szemben ellenállóbb városok kialakítására törekedve. A projekt hozzájárul a városok levegőminőségének javításához az aktív mobilitás révén.

Program: Interreg Europe

Megvalósítás időszaka: 2019 - 2023

Célkitűzés: a városperemi területeken megjelenő természeti örökség védelmét és népszerűsítését célzó regionális politikák fejlesztése

Eredmények számokban: 18 Összegyűjtött jó gyakorlat; 5 Helyi cselekvési terv

Partnerek: Reggio Emilia Önkormányzata (IT) - Vezető partner; Gent Önkormányzata (BE); ILVO (BE); Aristotelis Halkidiki Önkormányzata (GR); EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ (HU); CRPA (IT); Varberg Önkormányzata (SE)

2019-2023
A PROSPERA (A városperemi területek fenntartható fejlesztése és vonzerejének előmozdítása) projekt átfogó célja a természeti örökség védelmére irányuló regionális politikák fejlesztése a város terjeszkedése által veszélyeztetett városperemi területeken, továbbá a biológiai sokféleség és a termőterületek csökkenésének, valamint a természeti értékek pusztulásának megelőzése, a regionális vonzerő és a fenntartható gazdasági fejlődés elősegítése mellett.
2019-2022

Program: URBACT III

Megvalósítás időszaka: 2019 - 2022

Célkitűzés: Városi területek fenntartható és emberközpontú mobilitásának ösztönzése gazdasági és társadalmi aspektusok előtérbe helyezésével.

Eredmények:
-A 2021. évi Autómentes nap keretében Kisléptékű Kísérleti Akció valósult meg demonstrálva az autósok által használt közterek alternatív felhasználását
- Elkészült Debrecen Integrált Akcióterve
-Online és személyes partnertalálkozók keretében jógyakorlatok átadására került sor

Partnerek: Vezető partner: Parma Város Önkormányzata (IT); Igoumenista Önkormányzata (GR); Santo Tirso Önkormányzata (P); Klaipeda városa (LT); Nova Gorica Önkormányzata (SL); EDC Debrecen Nonprofit Kft. (HU); Nagyvárad Metropolisz Régió (RO); Sothwark, London (EN); Antwerpen Városa (B)

Linkek:
https://urbact.eu/networks/thriving-streets

A Thriving Streets projekt célja a fenntartható mobilitás ösztönzése gazdasági és társadalmi szempontok figyelembe vételével. A Thriving Streets összekapcsolja a mobilitást a gazdasági jóléttel, a hozzáférhetőséggel, a befogadással, a részvétellel és az egészséggel, hogy ösztönözze a változást az ellenállóbb és vonzóbb városok irányába. Akciótervezési hálózatként ez a projekt a fenntartható helyi politikák javítását tűzte ki célul az integrált akciótervezés, valamint az európai városok közötti szervezett jógyakorlat csere- és tanulási folyamat révén.

Csatlakozás éve: 2019

Célkitűzés: Részvétel a Kultúra, Digitalizáció, Környezet, Mobilitás és Társadalmi ügyek fórumokban és munkacsoportjaiban

Delegáltak száma (önkormányzati és városi intézmények): 16

Linkek:
https://eurocities.eu/

2019
A EUROCITIES Európa nagyobb városainak hálózata. Feladata a városok érdekérvényesítésének támogatása az EU-s szakpolitikák és pályázati programok tekintetében, valamint platformot biztosítani a tagvárosok közötti tudásmegosztásra. Debrecen számára a városhálózat nyújtotta előnyök: uniós pályázatokban való részvétel, nemzetközi kapcsolatok kiépítése, tapasztalatok, jó gyakorlatok gyűjtése a társadalmi-gazdasági kihívások hatékonyabb kezeléséhez pl. a környezet, a mobilitás, a digitalizáció és a lakhatás területén.
2018-2021

Program: URBACT III

Megvalósítás időszaka: 2018-2021

Célkitűzés: Groningeni jó gyakorlatok átadása a nemzetköziesedés tekintetében

Eredmények:

1. Debrecen4u.hu honlap létrehozása,
2. Nemzetköziesítési stratégia kidolgozása
3. Debrecent beválasztották a 17 legjobb transzferáló város közé

Partnerek: Groningen (Hollandia), Biielsko Biala (Lengyelország), Debrecen (Magyarország) Leuven (Belgium), Magdeburg (Németország), Párma (Olaszország), Zlín (Csehország)

Linkek:
https://urbact.eu/networks/welcoming-international-talent
https://debrecen4u.hu/

A Welcoming International Talent (WIT) projekt célja Groningen város jó gyakorlatainak, módszertanainak átvétele. A megismert működési modellek, folyamatok, akciók és szemléletmódok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Debrecen kialakíthassa azokat a kereteket, melyek a külföldiekkel kapcsolatos viszonyát rendezik. A jó gyakorlatok a Welcoming policy (Nemzetköziesítési stratégia) létrehozásához is alapot képeztek.

Csatlakozás éve: 2017

Eredmények:
Debrecen 2017-ben csatlakozott a szövetséghez.

Linkek:
https://eu-mayors.ec.europa.eu/en/about
https://eu-mayors.ec.europa.eu/en/signatory/20364

Publikációk, dokumentumok
https://eu-mayors.ec.europa.eu/en/ signatory/20364#actionPlansAndProgress

2017
Az EU Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége az Európai Bizottság által támogatott kezdeményezés, amely több ezer önkormányzatot tömörít. A kezdeményezéshez való csatlakozással a tagok önkéntes kötelezettséget vállalnak az EU éghajlat- és energiapolitikai célkitűzéseinek megvalósítására. Az elképzelés szerint 2050-re minden polgár megfizethető, biztonságos és fenntartható energiához jutó, karbonsemleges városokban élhet.

Szeretne szakértői csapatunkkal kapcsolatba lépni?

Örömmel várja megkeresését az EDC Debrecen Nonprofit Kft.
Kapcsolat
© 2024 EDC Debrecen | Minden jog fenntartva
Készítette: 
crosschevron-downtext-align-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram